I gårdsbutiken kan man förutom att köpa ekologiskt naturbeteskött, korvar, ägg och lax även hitta noga utvalda produkter från bra producenter. (Läs gärna om några utvalda längre ner på sidan)


Korvarna innehåller kött från gården, fläsk från glada utegrisar men innehåller inga tillsatser.

Efter säsong även grönsaker odlade på gården.

Inredning och presenter bland annat Laura Ashley.





Butiken öppen lördagar 11-14

Fläsk från glada utegrisar

År 1996 förverkligade Siv och Håkan Jonsson deras dröm genom att börja föda upp grisar utomhus. Detta med fokus på grisarnas naturliga beteende ur ett ekologiskt perspektiv. Det innebär att de växer långsammare och det blir mycket bra kvalitet på köttet. Rasen är en treraskorsning mellan raserna Yorkshire, Hampshire och Lantras.


Nu finns det ca 80 st suggor på gården som lever tillsammans med sina kultingar till de är tillräckligt stora att avskiljas vid 5 veckors ålder.


Mellan 5 – 12 veckors ålder bor de inomhus och kan springa runt och leka.

Vid 12 veckors ålder släpps de ut. Nu har de tillgång till att böka i blandad natur såsom skog, äng och åker med tillgång till ligghall och hyddor med halm. Fodret kommer först och främst från gården men köps också in. Ärtor, spannmål blandas här. Grisarna får ingen soja.


Grisarna slaktas i gårdens egna slakteri vid 6-7 månaders ålder med en slaktvikt på ca 90 kg. Grisarna bedövas en och en innan slakt. (Vanligast är att grisar bedövas i stora gaskammare, vilket är ett stort lidande.) Årligen slaktas ca 1350 st grisar på gården.





Vildfångad lax

Den anrika verksamheten på Junkön är del av ett traditionellt kustnära fiske som förenar havskommunerna Piteå, Kalix, Luleå och Haparanda. Man kan säga att fisket är hållbart i sin natur, eftersom hundratals år av småskalig noggrannhet byggt det ekologiska ansvar som behövs för att havet och beståndet ska hållas levande, friskt och vid liv lika många generationer framåt. Junköfiskarna tar bara upp så mycket fisk som havet klarar, säljer lokalt – eller på beställning. Det mesta sker effektivt utan stor energiförbrukning, det är ett hantverk och handarbete som i slutändan bidrar till det svenska köket i form av hållbar norrländsk mat.

Ekologisk kyckling

Hagbys i Enköpng är ett familjeföretag med småskalig fågeluppfödning av kyckling och kalkon som tillhandahåller kvalitetsprodukter från uppfödning, slakt och förädling.


Kycklingarna hämtas från uppfödaren när de är några timmar gamla. De får bo i ett uppvärmt stall i 3-4 v med spån att sprätta i. I starten behövs det mycket protein för att växa såsom åkerböna, rapskaka eller soja.

Därefter flyttas de till mobila stallar vid ett skogsbryn. Där går de fritt och kan leva ett naturligt liv genom att picka i gräs, grus och snö samt gömma sig bland träd och buskar. Spannmål som är odlat på gården är huvudsakliga födan nu.

Kycklingarna har större yta än vad KRAV har som regel.

Vid 10 veckors ålder slaktas kycklingarna i det egna slakteriet. De hanteras med två händer i alla steg och gasas inte.